Bazalt, volkanik patlamalar sonucunda oluşan doğal taşlara verilen isimdir. Bunlar, doğada kütle, damar ve akıntı şeklinde bulunurlar. Sert ve dayanıklı olmalarıyla ön plana çıkan bazalt taşı, genellikle siyah renkli olsa da koyu gri ve açık koyu renk tonlarında da bulunabilirler.
Hayatın birçok alanında, yapı malzemesi olarak kullanılan bazalt taşları, sert bir yapıya sahip olmasından dolayı son derece dayanıklıdır. Asfalt yapımında, kaldırım yapımında, demiryolu yapımında ve köprü malzemesi olarak kullanılan bazalt taşı, aynı zamanda yüksek ısıda eritilerek taş yünü olarak da kullanılabilmektedir. Ülkemizde fazlasıyla rezervinin olması ve özellikle de bazı bölgelerde kütleler halinde bulunabilmesi, kolay üretilebilmesini etkilemektedir.
Volkanik patlamalar, günümüzde ülkemizde yaşanmasa da geçmiş dönemlerde özellikle Ankara bölgesinde yaşanmaktaydı. Volkanik patlamalar sonucu yer şekillerinde ve yerin bazı maddelerinde değişimler yaşanmaya başlar. Taşlar, doğada kütle, damar ve akıntı haline gelirler ve bunlar da farklı yapıda taşlara dönüşürler. Bazalt da volkanik patlamalar sonucunda oluşan doğal taşlardır ve çok sert ve dayanıklı olmalarından dolayı rezerv edildikten sonra bazı işlemlerden geçirilirler ve yapı malzemesi olarak kullanılırlar. Asfaltlarda kullanılan siyah küçük çakıl taşları, kaldırımlarda kullanılan taşlar ve yüksek ısıda eritilerek taş yünü haline getirilerek kullanılabilen bazalt taşı, son derece değerli taşlar arasında yer almaktadır.
Basında karşı son derece dayanıklı olan bazalt taşı, yapısında çok fazlasıyla manyettiten bulundurur. Bu da taşın siyah rengi almasını etkiler. Tabi ki doğada açık gri ve koyu gri renklerinde bulunabilen bazalt taşı, genel olarak siyah renkli olduğu için bu rengi ile daha fazla bilinmektedir. En çok inşaat, taş köprü yapımında, kaldırım taşı, parke taşı ve mıcır yapımında kullanılan bazalt taşı özellikleri ile yapı alanında en çok tercih edilen doğal taşlardan biri olmayı sürdürüyor.
Özellikle son yıllarda insanlarda doğal alanlarda yaşama eğilimi daha fazla olmasından dolayı, bazalt taşı özellikleri değerlendirilerek yapı ve mimari çözümlerde kullanımı daha da artmaya başladı. Bu özelliklerinin yanı sıra set ve ağır olmasından dolayı uzun süre kullanıma açık bir hale gelebilmektedir.
Yeryüzü şekillerinde değişimlerin meydana gelmesindeki bir etken de yaşanan volkanik patlamalardır. Volkanik patlamalar sonucu ortaya çıkan bazalt taşı için de yeryüzünün değişmesi denilebilir. Bazalt sütunları, 20-25 milyon yıl önce oluşan volkanik patlamalarla magmadan yeryüzüne çıkmış taşlardır. Silis yönünden fakir ancak demir ve magnezyum yönünden son derece zengin olan bazalt taşı, prizma şeklinde lav kayacıdır. Sütun halinde bulunan bazalt taşı, işlendikten sonra küçük parçalar haline getirilmektedir.
Bazalt kaplama kullanılmasının birçok nedeni vardır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu taşlar son derece dayanıklıdırlar. Aşınmaya, tıkanmaya karşı kalıcı çözümler sundukları için yaşam alanlarının birçok noktasında kullanılmaktadırlar. 350 santigrat dereceye kadar kullanılabilen bazalt kaplama, uzun ömürlü ve ekonomik bir çözüm olduğu için daha fazla tercih edilmektedir. Bunker, Siklon, Hopper, Şut gibi aşınmaların yoğun olduğu yerlerde daha fazla tercih edilen bazalt kaplama, bunlar dışında da farklı alanlarda kullanılabilmektedir.
Mimari yapıların alt ve üst yapıda kullanılan bazalt taşı, dayanıklı olmasına ek olarak aşınmaya karşı da dirençli olduğu için birçok alanda kullanımı tercih edilen doğal taşlardan biridir. Bazalt döşeme yapılan alanlar uzun süre geçmesine rağmen herhangi bir problemle karşı karşıya kalması durumu söz konusu olmamaktadır. Cephe kaplamalarında, şehir içi yollarda, kaldırımlarda, bahçe düzenlemesinde ve daha birçok alanda kullanılan bazalt döşeme ile elde edilmek istenen sonuçların çok daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Bazalt döşeme, uzman kişiler tarafından yapıldığında elbette daha sağlıklı ve kalıcı çözümleri elde etmek mümkün hale gelebilmektedir.
Türkiye’de İç Anadolu bölgesinde daha fazla bulunan bazalt taşlar, işlenerek çeşitli formlar haline getirilebilmektedir. Özellikle kaplama ve döşeme alanında daha fazla tercih edilen bazalt plak taş, yapısı gereği düz ve kesildiğinde de gayet iyi bir şekilde kesilebildiği için daha fazla tercih edilmektedir. Su emmeme özelliğine sahip olması özellikle bu özelliği gerektiren alanlarda daha sık kullanılmasını etkilemektedir. Bazalt plak taş, mimari projelere estetiklik katan bir özelliğe sahip olduğu için bu alanlarda çok sık kullanılır. Hem iç kaplama hem de dış kaplama alanlarında karşımıza çıkan bazalt plak taş, zaman içerisinde herhangi bir bozulmaya uğramaz, yapısı değişmez veya yıpranma gibi durumlarla karşı karşıya kalmaz. Bu da bazalt plak taşının çok fazlasıyla tercih edilmesinde büyük bir etken olarak kendini gösterir.
Volkanik patlamalar sonucunda oluşan bazalt doğal taş ile birçok mimari tasarım yapılabilmektedir. Park ve bahçelerin döşeme alanlarından, iç mimari tasarımlardan dış cephe kaplamalarına kadar birçok noktada kendini gösteren ve sunduğu mükemmel sonuçlarla kullanıcılarını memnun etmeyi başarabilen bazalt doğal taş, uzmanlık ve dinamiklik gerektiren bir işçilikle yapıldığında çok daha sağlıklı sonuçların elde edilmesini sağlamaktadır.
10X20 Bazalt KüpTaş | 1 TON | 200 TL |
---|---|---|
4X6 Bazalt Küp Taş | 1 TON | 250 TL |
6X8 Bazalt Küp Taşı | 1 TON | 200 TL |
8X10 Bazalt Küp Taşları | 1 TON | 150 TL |
Bazal taş fiyatları m3 Fiyatı olarak 150 TL ile 250 TL arası değişmektedir.
Bazalt taş uygulama alanları oldukça geniş yer kaplamaktadır. Günlük hayatımızda bile birçok alanda karşılaşabiliyoruz. Park ve bahçelerin zemininde, duvarlarında, dış cephe kaplamalarında, evlerin iç ve dış cephelerinde ve daha birçok yerde kullanılabildiğini söylemek gerekiyor.
- Patinatolu
- Kumlamalı
- Bazalt Küpeşte
- Bazalt Oluk
- Bazalt Bordur
- Bazalt Adım Taşı
- Bazalt Merdiven
- Bazalt Kırma Taş
- Bazalt Patlatma Duvar
- Bazalt Yer Döşemesi
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN