Travertenler sıcak su kenarlarında ve mağara bölgelerinde bulunan bilen gelişimini tamamlamamış doğal kayalardır. Sünger benzeri gözenekli bir yapıya sahiptirler. Mermerlerde ayrılan en önemli farkları budur. Granit kadar uzun sürmeyen oluşum aşaması sayesinde doğada bulunması daha da kolay malzemelerdir. Günümüzde onlarca çeşidi ile yapı marketinin gözdesi haline gelmiştir. Dekoratif ürünler olarak sıklıkla kullanılırlar. Eskitilmiş traverten de en çok tercih edilen traverten çeşitlerinden biridir. Köken olarak hepsi traverten kaynaklı olsa da bu malzemeler elde edildikten sonraki kesim ve kenar işlemlerinin ardından gerçekleşen yüzey işlemlerine göre ad alırlar. Eskitilmiş traverten tek başına kullanılabileceği gibi başka traverten çeşitleri ile de kombine olarak kullanılabilir.
Doğal bir taş olan traverten üretim esnasında bazı süreçlerden geçer. Bu süreç esnasında travertenin görünün yüzeyinin özel hazırlanmış çakıllar ile tamburlanma işlemi geçirir. Buna eskitm adı verilir. Böylelikle eskitilmiş traverten elde edilmiş olur. Eskitme taşların en önemli özelliği ortama nostaljik bir hava katmasıdır. Filmlerde ve müzelerde görmeye alışık olduğumuz o tarih kokan havayı dekore ettiğiniz ortama taşır. Hamamlar ve eski konseptli otellerde sıklıkla eskitme traverten kullanımlasının sebebi de budur. Sadece iç mekanlar için kullanılması da şart değildir. Dış mekan tasarımarında da istediğiniz boyutlarda ve kalitede harika eskitilmiş traverten modelleri üretilebilir.
Eskitilmiş traverten uygulamasını yaparken öncelikle hangi mekana uygulayacağınızı göz önünde bulundurmalısınız. İç mekan ya da dış mekanda uygulamalarda farklılıklar söz konusudur. Fakat nereye uygulayacak olursanız olun uygulama yapılacak yüzey asla nemli olmamalıdır. Bu travertenin yüzeye adaptasyonunu bozabilir. Ayrıca yüzeyde herhangi bir kir ve pürüz bulunması da adezyonu engeller. Bu nedenle yüzeyi iyice temizleyip kurutmalısınız. Sonrasında uygun yapıştırıcı maddeyi doğru bir karıştırıcı alet ile karıştırarak yüzeye uygulayın. Yapışkanı uygularken el hareketleriniz yukarı aşağı yönde olmalıdır. Bunun sebebi kıvamını almış olan yapıştırıcının su kaybı yaşamasının önüne geçmektir. Yapışkan sürüldükten sonra en geç 8-9 dakika içerisinde traverteninizi yerleştirmeniz daha iyi bir yapışma sağlamanıza yardımcı olur. Bir süre kuruma için bekledikten sonra traverten dekorunuzu ömürlük olarak kullanabilirsiniz.
Birçok kişi travertenin yumuşak dokusu ve boşluklu yapısı nedeniyle güçsüz bir yapı malzemesi olduğunu düşünür. Bu oldukça yanlış bir önyargıdır. Traverten bu narin ve estetik görünümüne rağmen çok sağlam bir taştır. Zaten sağlam olmayan taşlar yapı ve dekorasyon sektöründe genellikle kendilerine yer bulamazlar. Kaliteli ve doğru kesimi yapılmış, kenarı uyumu sağlanmış bir eskitilmiş traverten çok uzun yıllar boyu görüntüsünü ve sağlamlığını kaybetmeden kalabilir. Dikkat etmeniz gereken kaliteli ve gerçek traverten taşlarını satın almaktır. Bazı art niyetli üretici ve satıcılar sahte ürünleri piyasaya sürüp ne yazık ki müşterileri yanıltabilmektedirler.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN