Yeraltında akışına devam eden suların yüksek basınç nedeniyle halihazırda içinde bulundurmakta olduğu karbondioksitin akış yolunda bulundan CaCO3 molekülünü eriterek taşıtması sonucu CaCO3 taşların üzerine katman katman çöker. Bu kompleks kimyasal sürecin sonunda bizim bugün yapı sektöründe birçok alanda kullandığımız travertenler meydana gelir. Sayısı çeşidiyle göz kamaştıran travertenler arasındaki popüler seçeneklerden biri de fileli olanlar. Fileli travertenler sahip olduğu farklı estetik hava ve traverten gibi dayanıklı bir taş temelli olması nedeniyle sıklıkla tercih edilirler.
Traverten modelleri her müşterinin zevkine hitap edecek çeşitliliktedir. Otantik bir hava yaratmak isteyenler için seçenekler olduğu gibi oldukça modern görünümlü traverten çeşitleri de mevcuttur. Genellikle mağara ve sıcak su kaynağı yakınlarında bulunan travertenlerin gözenekli yapısı dayanıksız olduğu imajını çizmiş olsa da aslında fileli travertenler en güçlü ve sağlam taşlardandır.
Fileli taşlar aslında döşeme sürecini daha basit hale getirmek için ortaya çıkmıştır. Fileli travertenler üretilirken taşların arka kısımlarına onları bir arada tutmak için file yerleştirilir. Bu filelerin ham maddesi fiber elyaftır. Çoğunlukla fabrikada işçiler bizzat el işçiliği ile taşları fileli hale getirirler. Bunun en büyük avantajı birbirine fileler ile kenetlenmiş olan taşları tek seferde dekorasyon yapılacak yüzeye yapıştırılabilmesini sağlamaktır. Özellikle döşemeyi yapan işçiler için büyük kolaylık ortaya çıkmış olur.
Travertenin normal üretim sürecinde ise ham olarak elde edilen travertenin Amerikan tipi ya da Türk tipi olarak kesimi yapılır. Uygun kesim türü belirlenip kesim yapıldıktan sonra müşterinin ihtiyacı doğrultusunda arzu edilen kenar kesimi uygulanır. Kenarların kesim biçimi de oldukça önemlidir çünkü görüntüde büyük farkların meydana gelmesini sağlar. Ardından fileleme işlemleri gerçekleşir ve fileli travertenler piyasaya sürülür.
Traveten fiyatları boyuta, uygulanacak alanın derinliğine göre değişir. Bu tüm traverten çeşitleri için sabittir. Lakin fileli travertenler üretilirken fiber elyaf ekstra malzemeler ve fileleme sürecinde kullanılan yapıştırıcı giderleri gibi ek masraflar çıkar. Tabii ekstra bir işçilik de söz konusudur. Filesiz traverten ile fileli traverten arasındaki tek fark birinin tek seferde birden fazla taşın daha iyi bir uyumla yapıştırılmasına olanak sağlamasıdır. Fileli travertenin daha yüksek fiyatta olması bazen filesiz alınmasına yöneltebilmektedir.
Burada seçim yaparken kaç usta çalıştırıdığınızın ve ustaların bu işe ayırabilecek ne kadar vakitleri olduğunun göz önünde bulundurulması gerekir. Vakitten tasarruf etmek istiyorsanız fileli, paradan tasarruf sağlamak istiyorsanız filesiz traverten kullanabilirsiniz. Estetik açısından ise doğru uygulandığı müddetçe filesiz travertenlerle fileli travertenler arasında ciddi bir fark söz konusu değildir.
Yapı sektöründe malzeme çeşitliliği günden güne arttığı gibi uygulama yöntemleri de bir o kadar pratikleşmektedir. Fileli taşlar da bunun en büyük örneklerinden bir tanesidir. İşinize ayırdığınız ek bir bütçe ile daha kolay uygulama imkanı kazanırsınız.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN